06.09.2021

Держпродспоживслужба надає роз’яснення щодо профілактики харчових отруєнь

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Варто звернути увагу на дуже прості, але від цього не менш важливі правила, які допоможуть убезпечити себе від харчових отруєнь:

— НЕ купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

— НЕ вживайте харчові продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

— НЕ вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

— НЕ беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні,
кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

— НЕ виготовляйте багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;

— НЕ використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;

+ Зберігайте харчові продукти тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;

+ Зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;

+ При споживанні овочів, фруктів та ягід ретельно їх мийте питною водою;

+ Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

+ Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;

+ Обов’язково мити руки після відвідування туалетів;

+ У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. 

Держпродспоживслужба попереджає, що самолікування небезпечне! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.