25.11.2021

Студенти розробили 4-тижневе меню для закладів освіти Миколаївщини

Страви без надміру солі, цукру та з використанням спецій. Студенти національного аграрного університету розробили 4-тижневе меню для закладів освіти Миколаївщини.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла викладачка університету Олена Петрова.

Розробкою 4-тижневого одноразового меню для учнів 1-4 та 5-11 класів займалися студенти четвертого курсу спеціальності харчові технології Національного аграрного університету Руслан Шкуренко та Ірина Шумилова. Керувались постановою 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку закладів освіти».

За новими нормами калорійність сніданку повинна становити 25-30 відсотків добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30-35 відсотків.

«Ми дуже відповідально віднеслись до розробки цього меню. Дуже точно розраховували енергетичну цінність, щоб діти харчувались максимально корисно», — розповів Руслан Шкуренко.

За новим меню харчуються студенти університету.

За словами студентки Анни Негреско, меню збалансоване за жирами, білками, та вуглеводами. Температурні режими сприяють тому, щоб всі поживні речовини, які є в продукті, зберігалися та подавалися до столу.

Допомагала студентам розробляти меню викладачка Олена Петрова. Жінка говорить, за 305 постановою, діти повинні регулярно споживати страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетними продуктами цієї групи є рослинні з високим вмістом харчових волокон.

«Зараз розробляємо, нам дали час протягом тижня, затверджуємо дворазове, триразове харчування. Ну, і останнім етапом, сподіваємось, буде п’ятиразове харчування для інтернатів та дошкільних закладів. Для таких діток, які страждають на різні захворювання», — каже викладачка Олена Петрова.

Розроблене меню студенти направлять на погодження до Держпродспоживслужби. Після затвердження його передадуть до закладів освіти.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *