13.12.2017

Крім вищого ніякого іншого сорту для риби не існує! – Асоціація рибалок України допомагає у виборі риби на свята

 

P7031819Незважаючи на широкий вибір, представлений на наших прилавках, купити
якісну, свіжу рибу – велика проблема. Щоб впоратися з нею і не принести з
магазину в сім’ю неякісний рибний продукт, ми повинні знати на які хитрощі
йдуть продавці та постачальники риби, щоб збути нам небезпечний для
нашого здоров’я товар …
Рибна промисловість не стоїть на місці. Фактично сучасні технології
дозволяють виростити в штучних умовах, будь-який вид риби або молюсків.
Чим вона відрізняється від риби, що живе в дикій природі? Це все одно, що
порівнювати роздуту хімікатами курча бройлера і курочку вирощену на
бабусиному подвір’ї. Так і з рибою.
Чого нам варто побоюватися, і що слід знати, вибираючи рибу?
На риб’ячих фермах рибу напихають кормами з барвниками і
стимуляторами росту, а так само щоб вона не хворіла, їй дають антибіотики,
на рибопереробних підприємствах її заморожують застосовуючи небезпечні
поліфосфати або коптять хімічним шкідливим рідким димом, в магазинах
відверту тухлятину видають за свіжий продукт … Що і говорити, купити
сьогодні якісну свіжу рибу – велика проблема, і впоратися з нею може лише
той, хто знайомий з прийомами виробників і продавців. Необхідно пам’ятати,
що риба «другої свіжості» небезпечна для здоров’я Вас і Ваших родин! –
попереджають в Асоціації рибалок України.Фото5187
Супермаркет – закрита територія для перевірки якості

Асоціація рибалок України б’є на сполох, щоб провести перевірку якості
товарів, що продаються в супермаркеті державним контролюючим органам
необхідно за два тижні повідомити керівництво торгової мережі про
плановану перевірку. Мало того, потрібно вказати крім числа і часу коли
пройде перевірка, а й мету, тобто, який товар перевіряючі органи будуть
перевіряти і на що …
Ясна річ, що такі перевірки перетворюються на фарс. Що можна виявити,
якщо інспектор повинен чітко в запиті вказати коли, у скільки і що він буде
перевіряти. Недобросовісним продавцям такими нормами значно полегшили
“роботу”, – говорить глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков –
Здавалося б ринки і базари, ось де «розсадник» торгівлі неякісним товаром …
Але виявляється, що пальму першості в поширенні неякісного, простроченого, а то й відверто «лівого» товару сьогодні тримають великі
торгові мережі, на увазі складності їх перевірки. Базари відкриті для
перевірок інспекторів в будь-який час «дня і ночі». І тому все рідше можна
виявити на них товар без документів. Інша справа супермаркети … Весь
нелегал переїхав в них …
Поговоримо про рибний прилавок. Супермаркет є безвідходним
виробництвом. Якщо Ви запитаєте у керівництва скільки рибної продукції їм
доводиться списувати, адже не можна забувати, що риба – швидкопсувний
продукт. Те у відповідь отримаєте тільки посмішку. У супермаркеті риба не
псується, риба в будь-якому вигляді не пропадає … Напевно в цих торгових
гігантах створена для неї особлива, так би мовити «небачена, теплична»
обстановка для її зберігання.
Спробуємо простежити шлях риби на прилавку супермаркету. Для наочності
візьмемо живу рибу, яка постачається разом із рибоводних господарств. Для
поставки в магазин потрібно мінімум документів – Накладна, Сертифікат
якості (який виписує сам виробник на свій товар) і Ветеринарне Свідоцтво
(яке найчастіше відсутня, так як постачальником є ​​перекупник, а не
виробник). Це все папірці, які «нічого не варті». В основному всі
перекупники-постачальники це якісь ПП з єдиним податком. Поки риба від
фермера дійде до магазину, вона проходить, часом, не одні руки
перекупників. Тому ще на етапі поставки живої риби в магазин немає ніякої
гарантії, що вона здорова. А про легальність її походження і говорити не
доводиться.
Так само необхідно звернути увагу на те, що якщо запустити в акваріум
супермаркету хвору рибу, то цей акваріум, щоб знезаразити потрібно,
вичищати хлоркою і іншими сильнодіючими речовинами. На жаль цього не
робиться і тому, запускаючи в «брудний» акваріум здорову рибу, вона тут же
починає хворіти. Що ми часом і бачимо. Риба плаває в струпах, з відпалою
лускою, покрита наростами …

4
Якщо рибу не купили в живому вигляді, і вона заснула, то її, як охолоджений
рибний продукт викладають в льоду на прилавок.
Охолоджена риба починає шукати свого покупця на прилавку з білосніжним
льодом. Але якщо вона його не знайшла і у неї потемніли очі і зябра,
з’явилися запах і слиз, відшаровується луска, то продавець його реанімує і
все одно намагатиметься збути. Погано пахне рибку промиють
марганцівкою, приберуть слиз, відріжуть голову і знову викладуть на
прилавок. Якщо в такому вигляді її знову ніхто не купить, тушку заморозять
або розріжуть на стейки і загорнутий в плівку. Але якщо він і в такому
вигляді не знайде свого покупця, то зіпсований делікатес віддають у відділ кулінарії, де його гарненько замаринують, поллють соусом і підсмажать. А
можуть просто пустити на фарш … І це не дивлячись на те, що риба
швидкопсувний продукт. Білки, амінокислоти і мінерали що знаходяться в
рибі дуже корисні організму людини. Але мова йде про якісну, свіжу рибу.
Неякісний риб’ячий продукт може бути смертельно небезпечний!
– Інший варіант на який йдуть недоброякісні продавці – перетворити
«лежалу» рибу в підкопчене філе, – говорить фахівець з переробки продуктів
харчування, доктор наук, член Асоціації рибалок України Сергій Мартинюк –
Засолка і копчення взагалі улюблений спосіб приховати дефекти риби.
Спеціальний харчовий барвник «під лосось» зробить філе яскравим і свіжим,
а аромат рідкого диму, в який занурюють рибу, заб’є будь-який запах
тухлятини і забезпечить продукт ароматом копчення. Щоб не нарватися на
подібний товар, в рибному відділі варто бути дуже уважним.
Мені лікарі призначили медичну дієту, в меню якої входять страви з риби.
Тому я дуже щільно знайомий з рибним асортиментом – каже голова
Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – І щоб Ви думали? Я
зіткнувся з проблемою вибору якісного рибного продукту на полицях
супермаркетів. Здається пропозицій багато, а нормального продукту «днем з
вогнем не знайти». Адже якість понад усе. І тому тільки на нього потрібно
орієнтуватися при виборі риби, а не на дату, коли вона була упакована. Але
не варто забувати і про цінники. Якщо є додаткова наклейка, краще її
відірвати і прочитати інформацію, викладену на найпершому ціннику. Не
забувайте, що існує безліч способів обману покупця. Роблять все, аби
продати свою продукцію: штучно освіжають її, підфарбовують або взагалі
видають за інший вид риби. А якщо побачите рибу, яку продають за акцією,
то це означає, що її, швидше за все, просто хочуть швидше «спихнути».
Будьте обережні.

Фото4848
Ще раз хочеться відзначити: намагайтеся купувати рибу тільки в тих місцях,
де постійно здійснюється контроль над її якістю. На стихійних ринках у
приватників купити свіжу рибу легше, але гарантії, що вона здорова і
виловлена ​​в екологічно чистому водоймі немає.
Чим хворі риби в акваріумах супермаркетів
Звідки в акваріумах супермаркетів з’являються хвора риба? Спочатку кілька
слів потрібно сказати про ветеринарний контроль (за чистотою акваріумів,
якістю води). Він відсутній повністю в супермаркетах.
Дану хвороба дуже складно “вивести” з зараженого акваріума. Його, в
прямому слові, випалюють різними препаратами, і це триває тривалий час. З
“наскоку” цю хворобу з резервуара не прибрати.Друга причина чому ми майже в кожному супермаркеті бачимо заражену цією недугою рибу: при її ловлі на рибницькій фермі вона отримує травми. А потрапляючи в заражений акваріум через ранки нанесені сітками моментально заражається.
Вплив на людський організм даної хвороби мало вивчено. Споживати таку
рибу можна тільки після тривалій термічній обробці.
Але не маловажен і естетичний фактор. Не дуже приємно в продуктовому
магазині бачити в акваріумах напіврозкладену заживо рибу.

ДОВІДКА
Сапролегніоз
Сапролегніоз, або дерматомікоз (лат. Saprolegniosis) це захворювання
риб грибкового походження, яке вражає зябра, плавники і шкірний
покрив. Сапролегніоз почав поширюватися з часів появи ставкового і
акваріумного виробництва. Завдає шкоди дорослим рибам, ікрі,
малька, аж до їх загибелі. Неправильні умови утримання риб (тіснота,
відсутність постійної гігієни, поганий корм) провокують розвиток
грибка.
симптоми
Промені плавців склеюються, коротшають і руйнуються. Тіло риби
покривається наростами, схожим на мох грибком, луску відпадає,
утворюються виразки.
Нездорова риба перестає приймати їжу, стає млявою, лежить на
грунті.
Відбувається помутніння очей, з утворенням більма. На останніх
стадіях хвороби найчастіше спостерігається викривлення хребта.
Збудниками хвороби є плісняві хвороботворні грибки роду Achlya і
Saprolegnia, які поширені в водоймах. На хворих рибок найчастіше
виявляють спори грибів S. parasitica, S. mixta, S. ferax і A. flagellata.
Гриби складаються з гіф, на закінченнях яких є зооспорангії зі
спорами. Сапролегніоз вражає як промислових, так і акваріумних риб,
несе небезпеку для ікри і молодняка. Хвороба проявляється незалежно
від пори року, якщо риба отримує травми, голодує. У разі забруднення
резервуара, погіршення гідрохімічних показників води хвороба
ускладнюється. У разі зараження в 90% випадків риба гине.

Переносниками грибка є хворі рибки, які перебували в зараженій воді,
де були розкладені і заражені трупи водних мешканців. Грибки
сапролегнія розростаються на уражених тканинах організму риби,
викликаючи запалення і відмирання шкіри, зябер і мускулатури. На
тілі утворюються виразки, на останній стадії захворювання рибка
вмирає. Інкубаційний період залежить від температури водного
середовища. На шкірному покриві, на плавниках і зябрах хворих риб,
на ікрі спостерігаються грибкові розростання, схожі на наліт у вигляді
білої вати. Це гіфи, які потрапляють під м’язи і в усередину організму.
На ділянках тіла, де розростаються суперечки, утворюються осередки.
У цих місцях луска наїжачує, з’являються вогнищеві крововиливи і
відмирання тканин. Виразки утворюються, коли тканини
відторгаються від організму. В зябрах відмирають пелюстки.
Сапролегніоз як діагноз ставиться після опису клінічної картини, і
після виявлення грибків під мікроскопом. З шкіри і зябер потрібно
взяти зіскрібки, які досліджують в лабораторії.
Список лікарських препаратів, якими лікують Сапролегніоз: Антіпар,
Актімет, Бициллин-5, Метиленовий синій, Міді сульфат, Риванол,
Малахітовий зелений, Діамантовий зелений, Перманганат калію,
Куховарська сіль, Хинин, Стрептоцид, Ніфурпірінол, Сульфадіазин,.
Імпортні препарати для лікування: Sera Mycopur, Tetra GENERAL
TONIC PLUS, AQUARIUM PHARMACEUTICALS FUNGUS CURE,
Sera ECTOPUR, Tetra MEDICA FUNGI STOP.
Всі препарати повинні бути внесені в акваріум, і використані згідно з
інструкцією.
Закинути вудку в акваріум!
Звичайно, якщо ви не женіться за «заморськими» делікатесами, то найкраще
купувати живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів. В основному це
рідні нашому слуху: карась, короп, товстолобик, білий амур. Але є і щука,
форель, стерлядь. Зазвичай вони штучно вирощені на місцевих фермерських
рибних господарствах.
Не треба проходити повз нашої вітчизняної риби, яка вирощена в ставкових
господарствах або виловлена ​​в наших річках і морях. Вона смачна і
корисна, – каже Олександр Чистяков – Хоча з вибором її теж потрібно бути
уважним, так як можливо вона виловлена ​​незаконно браконьєрами і не
пройшла належний ветеринарний контроль якості. Тому перед покупкою
бажано попросити документи і дізнатися про її походження і чи безпечна
вона. На відміну від стихійних ринків, у великих супермаркетах риба на прилавку повинна мати всі документи. Справа в тому, що дуже багато риби
заражено гельмінтами, особливо це стосується річкової риби.
Пам’ятайте! Навколишнє середовище річкових риб давно вже бажає
кращого. У річки потрапляють промислові і побутові стоки. А, як відомо в
нездоровому середовищу важко вирости здоровому організму. Вчені
стверджують, що річкова риба схильна до багатьох хвороб, в тому числі
заражена і паразитами. Тому річкову рибу краще самому не солити, оскільки
сіль не вб’є можливих паразитів. Умертвити невидимі оку личинки може
тільки тривале замороження (при температурі -20 градусів протягом 6-8 діб).
Річкову або озерну рибу необхідно готувати, дотримуючись ретельну
термообробку. Тому виловлюй живу рибку зі ставка або акваріума в
супермаркеті і смаж, вари, запікай або готуй її на пару. А ось робити суші,
роли, тартар и інші страви з сирої риби смертельно небезпечно. Лікарі, які
стикалися з епісторхозом (так по-науковому називається поразки риби
гельмінтами) і знають сумну статистику в даній області, давно обходять
стороною суші-бари.
Що купуєте?
Риба не може бути першого або другого сорту. Рибний продукт повинен бути
тільки свіжий! Класифікація риби на нашому прилавку виглядає так: риба
жива; риба охолоджена; риба свіжоморожена; заморожена риба і продукт
зроблений з риби (копчення, консерви).
– Асортимент охолодженої риби набагато ширший, ніж свіжої. Охолоджена
риба несе значно більше користі для здоров’я людини, ніж заморожена.
Термін зберігання охолодженої риби в холодильнику магазину при
температурі 0-2 ° С обмежений, як правило, 3-5 днями (та й то лише при
дотриманні всіх необхідних для цього умов); в домашніх умовах її краще
приготувати протягом 24 годин після покупки – кажуть експерти Асоціації
рибалок України – При виборі слід звернути увагу на те, що її блискуча луска
повинна щільно прилягати до тіла, м’ясо повинно бути пружним і при
натисканні на нього пальцем, ямка повинна відразу розпрямлятися, у риби
повинні бути світло-червоні зябра і яскраві, блискучі очі з чорними зіницями
і прозорою рогівкою. Але, якщо очі у рибини потьмяніли і впали, від тушки
виходить навіть найменший душок, а зябра стали майже чорними, луска
відстає, такий продукт краще не купувати. Якщо ж продукт нарізаний на
шматки або продається у вигляді філе, треба дивитися на якість м’яса – воно
повинно мати здоровий і соковитий зовнішній вигляд, не варто брати
обвітрені і потемнілі по краях шматочки.
– При виборі охолодженої риби потрібно розбиратися в її видах, інакше
можна отримати фальсифікат. Не всі види риб можуть за технічними можливостями потрапити до нас на прилавок в охолодженому вигляді. В
основному охолодженими продають штучно вирощений продукт:
норвезького лосося, форель, дораду, сибаса – і це нормально. Їх везуть до нас
в такому вигляді – продовжують експерти Асоціації – Якщо ж на прилавку
з’являється охолоджена промислова риба (далекосхідний лосось, горбуша,
тріска, зубатка, палтус, навага та ін.), Велика ймовірність того, що
напередодні її просто розморозили. Справа в тому, що на сучасних
риболовецьких траулерах улов піддають глибокому заморожуванню прямо
на кораблях і в такому вигляді везуть в вагонах з холодильниками. Але
охолоджена риба дорожче мороженої. І тому в гонитві за прибутком продавці
йдуть на хитрість, размораживая рибу. Але при цьому в м’ясі риби
починаються незворотні процеси. Тому промислову рибу безпечніше і
дешевше купити замороженої.
Скільки риби в рибі? ..
Риба – джерело білка, безлічі вітамінів і мінералів, які губляться при
неправильному зберіганні і заморожуванні. Вибрати ж якісний заморожений
рибний продукт ще складніше, ніж з покупкою живої або охолодженої риби.
Оскільки понюхати і помацати заледенілий продукт неможливо, доведеться
орієнтуватися виключно на його зовнішні ознаки. Якщо лід на заморожений
рибі відсутній – це погано (риба сильно висушується і буде несмачною,
схожою на вату), але якщо його дуже багато – це теж недобре. По-перше,
доведеться платити за воду, по-друге, велика кількість снігу і льоду в
упаковці говорить про повторну заморозку продукту.
– Існує кілька видів заморозки. Шокова (суха) заморозка – це швидке
заморожування при низьких температурах, завдяки чому риба зберігає
структуру і корисні властивості. Плюсом замороженої риби є можливість
тривалого зберігання (якщо, звичайно, вона була заморожена свіжою) і той
факт, що при низьких температурах гинуть багато бактерії. При вологому
заморожуванні риба огортається в крижану глазур – шар льоду, який в нормі
становить 5-6% від загальної маси покупки, – попереджає Сергій Мартинюк –
Якщо ж перед нами брила льоду, в якій тільки вгадується тушка риби, то
значить, виробник щось нахімічив. Сучасні технології дозволяють творити з
замороженою рибою справжні чудеса. Наприклад, шматок риби спочатку
дроблять голками, потім діряве філе опускають в хімічний розчин
поліфосфатів (вони допомагають утримувати воду), а потім щедро поливають
водою і відправляють в морозилку. В результаті з 200 г чистого філе
виходить 500-600 г замороженого. Особливо легко розпізнати заморожене
філе, напхане хімікатами: як правило, такий продукт має ідеально гладку,
білу поверхню. Купувати такий продукт не тільки прикро з погляду на обман, але і небезпечно, адже поліфосфати викликають набряки і серйозні хвороби
серця.
Морожена риба цілком може мати крижану глазур, яка захищає її від втрати
вологи. Але ось її товщина по санітарним нормам чітко обмежена.
Наприклад, маса льодової глазурі на рибі не може перевищувати 5% від її
ваги нетто, на креветках та інших морепродуктах – 6% маси нетто, на філе
риби – до 14%.
До речі, за правилами, виробник зобов’язаний вказати на упаковці точну вагу
риби або морепродукту без льодової глазурі.

Фото0149
Копчені шкідливості і смаколики
На прилавках наших магазинів великий відсоток продукції «кустарного»
виробництва. Особливо це стосується солоної або копченої риби.
Переробкою риби займаються тисячі дрібних приватників, і далеко не завжди
виробництво відбувається з дотриманням норм санітарної безпеки. Тому
краще всього купувати солону рибу цілою: це ознака того, що
використовувався свіжий примірник. Бажано, щоб рибка лежала в упаковці
виробника і була зроблена по ГОСТу. Останнє має гарантувати, що замість
ніжного «слабо соленого» оселедця або сьомги тобі не дістанеться
пересолений продукт, напханий хімікатами.
Для рекламної привабливості, щоб зробити більш «яскравим і апетитним»
м’ясо форелі і лосося підфарбовують ще в садкових господарствах під час
росту, додаючи в корм риби барвники. Вторинне «фарбування» вони
проходять в процесі засолювання або копчення, тому перед покупкою варто
звернути увагу на колір м’яса. Якщо воно яскраве, значить, його точно
відкоригували, і вдома такий продукт залишить червоний слід на білій
серветці. Звичайно, ви заперечите, сьогодні застосовуються дуже широко
харчові барвники, фактично у всіх кондитерських виробах і так далі. Але,
погодьтеся краще натурального може бути тільки натуральне!
Не соромтеся перед покупкою копчену рибу понюхати. Якщо аромат
копчення дуже різкий і хімічний, значить, рибу точно готували за допомогою
рідкого диму. У правильно приготовленого свіжого продукту повинен бути
присутнім легкий аромат копчення і приємний запах деревного диму. На
жаль, рідкий дим не заборонений законом, і іноді його використовують
навіть в поєднанні з натуральним копчення. Наприклад, спочатку рибу
тримають над дровами, щоб надати їй трохи справжнього аромату, і потім
«доготовляють» за допомогою препаратів

Розумію, що всі ГОСТи, шкідливі добавки і емульгатори в голові не
втримаєш, як і всі ознаки якості рибного продукту. Все ж хочеться застерегти
Вас від вивертів, на які йдуть ділки в гонитві за миттєвим прибутком,
наражаючи на небезпеку здоро’;я наших сімей. І поки чиновники не будуть
сумлінно виконувати свої обов’язки по контролю за якістю продуктів
харчування, до цих пір ми можемо розраховувати тільки на себе і свій досвід
по вибору якісного товару, – каже голова Асоціації рибалок України
Олександр Чистяков – ЗАПАМ’ЯТАЄТЕ !!!! Риба буває тільки свіжої! Все
інше це рибний продукт сумнівної якості. Риба повинна бути тільки вищої
якості. Рибний продукт дуже корисний для людського організму, але за
умови, якщо він свіжий. Неякісний рибний продукт може бути смертельно
небезпечний. Бережіть себе і свої сім’ї!

Залишити відповідь