У рамках Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, бенефіціаром якого є Миколаївська обласна державна адміністрація, за сприяння департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, благодійним фондом «Ласка» проведено 20-21 жовтня в м. Миколаєві конференцію «Золота пасіка 2018».
Повідомляє прес-служба Миколаївської облдержадміністрації.
Вибір місця проведення конференції не випадковий. Миколаївщина є одним із провідних регіонів України в галузі бджільництва. Близько 7% від загальної кількості бджолосімей саме на Миколаївщині, 9% від обсягу виробництва меду забезпечуються пасіками області, а це третій показник серед регіонів України.
До одних із основних питань, що турбують пасічників відносяться реалізація продукції і як ефективно запобігти отруєнню бджіл. Одним із шляхів вирішення питання реалізації продукції може бути об’єднання пасічників в сільськогосподарські кооперативи. Модель сільськогосподарського кооперативу для розвитку медової галузі продемонстрував у своїй доповіді Віталій Ключник, консультант Національної програми обмінів для об’єднаних територіальних громад-партнерів DOBRE в сфері сприяння розвитку сільськогосподарських кооперативів по Східному регіону, а Андрій Галдін, голова ГС «СПаМО» навів позитивні наслідки від об’єднання пасічників. Об’єднавшись в кооперативи, пасічники мають реальну нагоду скористатися державною підтримкою на розвиток кооперації.
Покрокове запобігання отруєнню бджіл привів у своїй доповіді для учасників конференції, Роман Смолов, заступник голови ГО «Обласна спілка «Дніпровський пасічник». У роботі конференції взяла також участь Надія Іллєнко, головний спеціаліст Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Поряд із цією тематикою, пасічники отримали інформацію щодо промислової технології в бджільництві, ознайомилися із основними проблемами в бджільництві та шляхами їх вирішення, новими вимогами при реєстрації пасік і багато іншої корисної інформації.
Протягом роботи конференції працювала виставка, де всі охочі могли ознайомитися із передовим обладнання в сфері бджільництва та скуштувати солодку продукцію пасічників.