Морква та сало – лідери останнього року з подорожчання, підрахувала Асоціація постачальників торговельних мереж України.
За даними Держстатистики, за рік подорожчали 18 найменувань продуктів із 23 позицій, або 80% з соціального асортименту 2017 року.
Найбільше у відсотках подорожчали морква – на 137%, яйця – на 100%, буряк – на 70%, макарони – на 59%, сало – на 40% та чорний хліб – на 37%.
Водночас молоко подорожчало за рік на третину, майже на стільки ж – ковбаси та білий хліб, яловичина додала 17% в ціні, а свинина та сметана – 16%.
За рік у гривнях один кілограм сала ств дорожчив на 19,5гривень, варена ковбаса – на 19,3гривень, яловичина – на 18гривень, свинина – на 16,2 гривні, морква – на 15,1 гривень, а десяток яєць – на 10,1гривні.
Є й такі харчі, що стали доступнішими. Наприклад, – цибуля подешевшала на третину, на 26% стала менше коштувати гречка, цукор –на 9%, капуста – на 8%.
На кінець липня яловичину продавали в середньому по країні за 124,5 гривні за кілограм, свинину по 114,3гривень, м’який сир – 88,4 гривні, варену ковбасу – 88,1 гривні, а сало – по 67,8 гривень.
Десяток яєць наприкінці минулого місяця в середньому коштував 20 гривень, молоко – 21,9 гривні за літр, гречка – 17,8 за кіло.