20.06.2022

Українські воїни збили ворожий штурмовик: російський пілот у полоні

Українські захисники 18 червня під Світлодарськом Донецької області збили російський штурмовик Су-25. У полон потрапив пілот – він виявився членом кремлівської ПВК «Вагнера».

Ворожий літак воїни  72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців розгромили із переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла», повідомив журналіст Юрій Бутусов.

У полон взяли російського пілота Андрія Федорчукова, який на допиті зізнався, що є найманцем приватної військової компанії Вагнера.

За війну в Україні йому платили 205 тисяч рублів на місяць. Перед полоном пілот отримав наказ атакувати опорний пункт Збройних сил України. А раніше Федорчуков вилітав на бомбардування українських міст. При собі полонений окупант мав американський навігатор Garmin і смартфон із програмою ПроНебо (ProNebo) для більш точної навігації – це свідчить, що пілоти не довіряють російським системам навігації.

З цікавого – російська авіація має великі проблеми з навігацією. У Федорчукова був із собою навігатор Гармін і смартфон із програмою Пронебо, щоб мати більш точну навігцію, ніж бортові навігаційні засоби ВКС РФ. Не довіряють своєму Глонас, все б ним американським користуватися. Цікаво, скільки Гармінів використовується ЗС РФ і чи американці можуть відстежити їх пересування? Це були б цінні дані. Також важливо, що через великі втрати бойових літаків і вертольотів ЗС РФ почали наймати льотчиків, яких у них уже не вистачає.

Залишити відповідь