19.05.2022

Миколаївцям забороняють вживати воду з кранів навіть після кип’ятіння

Через чотири тижні без водопостачання завдяки загальним зусиллям та кропіткій праці, в  райони Миколаєва почала надходити  вода, але вона технічна та непридатна до вживання у якості питної.

За результатами лабораторних досліджень води  встановлено, що в ній має місце суттєве перевищення сухого залишку, сульфатів, хлоридів та нітратів. Провести очищення в домашніх умовах такої води не можливо, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області.

Вживання такої води може призвести до порушень роботи шлунково – кишкового тракту (симптоми: біль у животі, діарея, блювання) та загального погіршення самопочуття.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води  розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).

Нітрати під впливом мікрофлори кишківника переходять у нітрити, а ті, у свою чергу, потрапляючи у кров викликають у дітей та дорослих зменшення живлення тканин киснем, негативно впливають на стан ЦНС, серцево-судинної, дихальної систем, а також багатьох біохімічних процесів.

Присутність хлоридів у воді може бути викликано вимиванням покладів хлоридів або ж вони можуть з’явитися у воді внаслідок присутності стоків.Завищений вміст хлоридів у воді може викликати розлад діяльності шлунково-кишкового тракту.

Сульфати – разом з хлоридами є найпоширенішими видами забруднення у воді. Вони потрапляють у воду внаслідок вилужування грунту  та внаслідок окислення сульфідів та сірки – продуктів розкладу білку із стічних вод.Великий вміст сульфатів у воді може бути причиною хвороб травневої системи.

Важливо знати, що  вода в мережі постачання міста  технічна , з річки . Тому,  з метою її  знезараження, воду хлорують  завищеною кількістю хлору. Нехай хлор і знищує небезпечні бактерії, він також завдає непоправної шкоди для всього організму. Хлор має токсичні властивості, але існує міф, що при кип’ятінні води вона ставати придатна до вживання. На жаль, це не так кип’ятіння хлор не випаровується і не зникає з води, а навпаки в результаті таких дій він стає ще небезпечнішим.

Враховуючи вищезазначене, до отримання офіційної інформації від Миколаївської міської ради, МКП «Миколаївводоканал», що вода відповідає вимогам та придатна до споживання, рекомендовано вживати:

бутильовану воду,  фасовану виробником (таку воду можна придбати в магазинах, отримати в пунктах гуманітарної допомоги та інших);

воду з пунктів розливу питної води, питну воду з бюветів за наявності результатів дослідження води, що відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10.

Ні в якому разі не вживати воду для питних цілей, навіть після тривалого кип’ятіння.

Leave a Reply