20.06.2022

В Миколаєві триває роздача безкоштовних обідів

Людей розділяють, щоб не було великих скупчень. Годують кашами, м’ясними продуктами та овочами.

Смажиться, вариться, натирається, ріжеться, фасується. Звичайний процес для волонтерів, які працюють на цій кухні. Налагоджує виробничий процес Олена. Жінка тут шеф-кухарка. Її слово – закон. Олена приїхала із міста Дубно Рівненської області спеціально, щоб допомогти миколаївцям.

“Ну, по-перше, Миколаїв не є для мене чужим містом. Тут проживає моя родина. Я мріяла тут жити, але так склалося, що я була там. Як тільки виникла потреба в нагальній допомозі… Звичайно, людина передусім. І разом тримаємо стрій і до перемоги”, — розповідає Олена.

Фасує гречану кашу в бокси Сергій. До війни чоловік працював торговим агентом. З початком повномаштабних бойових дій роботу втратив.

“Мотивація? Якщо є можливість допомагати людям – треба допомагати. Ось це моя мотивація. Тому що, якщо кожна людина сидітиме осторонь і нічого не робитиме, то не буде і перемоги, та і взагалі настрою не буде і совість підгризатиме, як то кажуть”, — говорить Сергій.

Сьогодні (ред. 20 червня) на обід каша, відварені сарделі, гуляш, тертий буряк з прянощами. В залежності від часу доби кількість людей тут змінюється — від п’яти до десяти працівників. Тобто заготівля деяких страв починається з вечора на ранок, інші готуються безпосередньо в день видачі.

Знає про це місце, та не забуває про своїх маломобільних сусідів Володимир. Чоловік щодня приходить сюди, щоб отримати чотири порції. Коли треба допомагає поратися на кухні.

“У мене там три бабусі і собі беру. Я їм ношу, бо вони не можуть ходити. Я їм ношу і вони дуже вдячні хлопцям, за те що вони ось так допомагають. І мені зручно. Я приходжу вони нагодовані і нікуди не бігають”, — розповідає Володимир.

На день тут виготовляють 500 порцій. В середньому їхня вартість 30-35 тисяч гривень. Грошами допомагають жителі Миколаєва та некомерційна організація World Central Kitchen.

Точок видачі декілька. Частину порцій віддають працівникам комунальних підприємств, частину розвозять незахищеним верствам населення. Люди, які задіяні в приготуванні обідів, працюють як волонтери. З різних організацій але зі спільною метою.

Джерело: Суспільне

Leave a Reply